неделя, 16 декември 2012 г.

Няколко практични съвета срещу лош холестерол



Съвети срещу висок холестеролДнес проблемите с висок холестерол са ежедневие и с тях се сблъскват голям брой хора. Той се проявява с напредване на възрастта и особено при хора, изключая тези с генетична предразположеност, които имат лоши двигателни навици, неправилно и нерационално хранене, прекаляват с чашката или с цигарите.

Опасното при високите нива на LDL холестерол или познат и като лош холестерол е, че излишъците от него се натрупват по стените на кръвоносните съдове и пречат на протичането на кръвта по тях. Така се намалява притокът на кръв и кислород до сърцето и мозъка и може да се стигне до критични състояния, като инфаркт или инсулт.
 
Храната е основно перо при лечение и превенция на висок холестерол, като в много случаи се налага и паралелно медикаментозно лечение. Много е важно да се приемат храни, бедни на холестерол и богати на активни съставки – протеини, витамини, антиоксиданти, фибри и т.н., които да повишават нивата на добър HDL холестерол – този, който изчиства излишния от организма, и паралелно с това да намаляват концентрацията на лош LDL холестерол, който води до тези натрупвания по съдовете. Храните, които при всички положения е хубаво да се избягват, са пържените храни – те повишават изключително много количеството холестерол в организма.

Друго вредно при хора с висок холестерол са хидрогенираните мазнини – те са изкуствено синтезирани в лабораторни условия и са изключително токсични продукти, срещащи се най-често в маргарина, полуфабрикатите и готовите леки храни и закуски. За добри стойности на холестерола е хубаво ежедневно да се консумират големи количества вода – тя прочиства организма от различните отрови, а също така намалява високото кръвно налягане.
Желателно е да се избягва храненето по ресторанти, където често се случва да приготвят храната със стари мазнини или с не много пресни продукти или полуфабрикати като сякаш по правило повечето ястия са с високо съдържание на сол.

Много полезно е изцяло да се ограничи консумацията на сол, особено в чистия й вид на натриев хлорид (NaCl) и ако е невъзможно пълното отказване от нея, то поне тя да бъде заменена с морска или хималайска сол - едни значително по-безвредни нейни аналози.

Не на последно място се препоръчва колкото се може по-честа употреба на чесън. Той видимо смъква нивата на лош холестерол и се грижи за цялостното здраве и добър имунитет. Повече за това как да понижим своя холестерол можете да откриете в сайта Phytostanols.com